top of page

Refüze Disiplinlerarası Sanat Sergisi

Sürdürülebilir Sanat Projesi

Dünyadaki yoğun tüketim sonucu atık maddeler önlenemez şekilde büyüdü ve tüm yaşam alanlarını tehdit etmeye başladı. Sanayileşme öncesi üretilen nesneler, yaşam döngüsü içinde doğaya karışıp yok olabiliyordu. Kullan at plastikler, hızlı tüketim ve moda anlayışı çağdaş insanlık krizlerini açığa çıkardı. Serginin çıkış noktası medeniyet toplumunun kendi yarattığı düzenin bir kaos ortamına dönüşmesi ve insanlığı daha derin çıkmazlara çekmesidir.

            Serginin kavramsal yapısı Zygmunt Bauman’ın Iskarta Hayatlar adlı kitabından geliyor. Öncelikle küreselleşme ve modernleşme süreçlerinin dünyadaki yankılarını anlatıyor. Kendi dizeleri modernleşme sürecini şu şekilde ifade ediyor:

“Tüm insanlığa ulaşması ve evrenselleşmesi amacıyla yola çıkan modernleşme, bu hedefini gerçekleştirdikçe, gezegeni tahakküm altına almasının yarattığı sorunlarla yüzleşmek zorunda kaldı. Bugün modernleşmenin zafer yürüyüşü gezegenin en uzak köşelerine ulaştı; insan üretiminin ve tüketiminin neredeyse tümü pazarlar aracılığıyla gerçekleşiyor; metalaşma, ticarileşme, parasallaşma süreçleri yerkürenin en ücra en saklı köşelerinde tedavüle girdi.”

Sergi kapsamında: Tüketim eşyaları olan ayakkabılar, kıyafetler, elektronik aletlerin dönüşümünü görmekteyiz. Sanat izleyicisinde kendi kullandığı eşyalara hiç bakmadığı bir gözle bakması sağlamak hedeflendi.

Dünyayı sürdürülebilirlik kurtaracak

Projemde sürdürülebilirlik üzerine yoğunlaşarak bir sergi geliştirdim. Ayakkabı, geri dönüşüm ürünü değil ve bu konuda farkındalık oluşturmak istedim. Yılda 25 milyar çift spor ayakkabı üretiliyor, çoğu plastikten yapılıyor ve yaklaşık 70’e yakın malzeme kullanılıyor. Malzemeleri bit pazarından, çevremden ve sanayi atıklarından topluyorum. Birbiriyle hiçbir araya gelmeyecek malzemeleri kullanıyorum. Mont, çanta, eski bir tost makinesi bozuk bir mouse kullandığım bazı eşyalar. Yosun, deniz süngeri, midye gibi malzemeler de kullanıyorum. Projenin en güzel yanı kollektif bir ruhla toplanan atık eşyalar ile şekillenmesi oldu. Dünyayı sürdürülebilirlik kurtaracak.

FIRAT KARAPINAR

Fırat Karapınar, 9 Eylül Üniversitesi’nde Resim eğitiminden sonra Sanat ve Tasarım bölümünde yüksek lisans yaptı. Heykel, grafik, seramik, aksesuar tasarımı, fotoğrafçılık ve özgün baskı gibi farklı alanlarda eğitimler alarak özgün yaklaşımlar geliştirmeyi hedefledi.

Ulusal ve Uluslararası birçok sanat ve tasarım yarışmalarına katıldı ve dereceler elde etti. Workshop, karma sergiler, fuarlar, mesleki seminerler ve sertifikalar ile akademik yetkinliğini geliştirdi. Çalışmalarında ki hedefleri: üretilen eser ile disiplinlerarası bir sanat alanı yaratmak, endüstriyelleşmiş estetik değerlere karşı deneyimi güçlendiren ortamlar yaratmak, toplumsal hafıza üzerinde yer edinen sanat, sanatçı ve eser arasındaki bağlara sanat seyircisini dahil etmek, “kitsch” olarak adlandırılan tüketim eşyalarının avangard tasarımlara dönüştürmek, sanat için hammaddeyi sürdürülebilir kılmak, satın almak yerine geri dönüşüm materyallerini tercih ederek üretilen atık miktarını azaltmak.

Contact

  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Instagram

karapinarfirat@gmail.com

instagram: firatkarapinardesign

  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn

© 2023 by Lucia Maigret. Proudly created with Wix.com

bottom of page